Omgaan met stress

Wat moet je ermee?

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van ons moderne leven, maar gelukkig zijn er talloze manieren waarop we kunnen leren om er beter mee om te gaan. Of het nu gaat om werk gerelateerde druk, persoonlijke uitdagingen of de alledaagse beslommeringen, het goed omgaan met stress kan je helpen om je algehele welzijn te verbeteren. 

Hier zijn 8 praktische en bewezen tips om stress op een effectieve manier aan te pakken:

mental, therapy, counseling-6841357.jpg

1. Positieve Mindset

Een positieve mindset kan dienen als een krachtig schild tegen de negatieve effecten van stress, en het kan ons helpen om uitdagingen op een veerkrachtige en effectieve manier aan te pakken.

Een positieve mindset betekent niet dat je stress negeert of minimaliseert. In plaats daarvan gaat het erom hoe je jouw houding en perspectief ten opzichte van stress kunt veranderen. Je hebt vaak een beetje stress of spanning nodig om goed te kunnen presteren. Zie stressfactoren dan ook niet als iets negatiefs maar kijk hoe je dit gevoel kunt gebruiken om optimaal te presteren. Daarnaast geeft stress ook aan dat je iets belangrijk vindt. Zie stress dus als iets waar je doorheen moet om dichter bij je doel te komen.

2. Zoek naar de triggers die stress veroorzaken

Het begrijpen van wat je stress bezorgt, is de eerste stap naar effectieve stressbeheersing. Neem de tijd om je triggers te identificeren, of het nu gaat om deadlines op het werk, sociale verplichtingen of financiële zorgen. Door je bewust te zijn van wat je stressniveaus verhoogt, kun je strategieën ontwikkelen om deze triggers aan te pakken of te vermijden.

Praktisch: Pak een notitieboekje en maak een lijstje van de dingen die jou de afgelopen week stress hebben bezorgd. Dit geeft je een mooi overzicht.

3. Timemanagement

Een van de meest voorkomende bronnen van stress is een gebrek aan tijd. Leer prioriteiten stellen en maak gebruik van effectieve timemanagementtechnieken, zoals het maken van to-do lijsten en het inplannen van taken. Door realistische doelen te stellen en je tijd op een gebalanceerde manier te verdelen, kun je gevoelens van overweldiging verminderen.

Praktisch: Plan elke dag je to-do dingen die nog op je lijstje staan in voor de komende dagen. Op deze manier blijft er niks staan of in je hoofd hangen.

4. Reserveer tijd voor jezelf (Me-Time)

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de hectiek van het dagelijks leven en jezelf te vergeten. Het regelmatig nemen van wat ‘me-time’ is essentieel voor je mentale welzijn. Dit kan variëren van ontspannen met een goed boek, wandelen in de natuur of simpelweg wat tijd alleen doorbrengen om op te laden.

Praktisch: Schrijf op wat je fijn vindt om alleen te doen en plan hiervoor blokjes in in je agenda. 

5. Leer om nee te zeggen

Vaak willen we anderen helpen en aardig zijn, maar dit kan soms leiden tot overbelasting en stress. Leer om nee te zeggen tegen verplichtingen die je te veel belasten. Het is belangrijk om je grenzen te kennen en te respecteren, zowel op het werk als in je persoonlijke leven.

Praktisch: Bedenk welke dingen je liever niet meer doet. Als je dit op een rijtje hebt, probeer dan rustig op te bouwen met bijvoorbeeld 1 keer je grens aangeven in de komende week.

6. Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar heeft ook aantoonbare voordelen voor je mentale welzijn. Regelmatig sporten helpt om stresshormonen te verminderen en endorfines vrij te geven, wat je humeur verbetert en stress vermindert. Kies een activiteit die je leuk vindt en integreer het in je routine.

7. Oefen ademhalingstechnieken (zoals Deep-Breathing)

Ademhalingstechnieken kunnen wonderen doen om stress te verminderen. Probeer diepe ademhalingsoefeningen, meditatie of mindfulness. Deze technieken helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en je te concentreren op het heden, wat kan helpen om stress en angst te verminderen. 

Heb je hier niet zoveel geduld voor? Kies dan voor korte oefeningen van bijvoorbeeld 2 minuten per keer en gebruik dit als mini-pauze. Kan je moeilijk stilzitten? Kies dan voor een oefening tijdens het wandelen.

8. Voldoende slaap

Een goede nachtrust is van cruciaal belang voor stressmanagement. Zorg voor een consistent slaapschema en creëer een rustgevende slaapomgeving. Voldoende slaap verbetert je cognitieve functies en helpt je om beter om te gaan met stressvolle situaties.

Er komen zoveel dingen op ons af dat onze hersenen dit soms niet meer helemaal kunnen bijbenen. Een beetje stress is dus zeker normaal en kan ook goed zijn (denk aan die positieve mindset!). Maar in de drukke wereld van vandaag is het leren beheersen van stress zeker een waardevolle vaardigheid. Het kost tijd en oefening, maar de voordelen voor je mentale en fysieke welzijn zijn zeker de moeite waard.

Ervaar je klachten met betrekking tot stress of heb je behoefte aan 1-op-1 begeleiding gericht op het omgaan met stress.? Neem een kijkje bij onze 1-op-1 prestatiebegeleiding of neem contact op! 

 

Omgaan met stress presteren druk werkdruk

Meer weten over onze diensten?

E-mail Us

contact@boldperformance.nl

Call Us

+31 (0)6 33889905