Backstage in de sportwereld
| Echte Verhalen |

Deel 5 | Het verhaal van Voetballer Lynden edhart

Als ik met Lynden spreek heeft hij er al een lange dag opzitten. Een dag vol voetbal waarbij hij na het reizen om een uur of 20.00 thuiskomt. Gelukkig is er nog wat energie over voor dit gesprek en samen lopen we door zijn voetbalavontuur tot nu toe heen. Hoe is het om in een jeugdopleiding te zitten en wat was zijn weg naar jong FC Utrecht, waar hij nu speelt, toe.

Als het stoplicht op oranje staat

Lynden is al op hele jonge leeftijd begonnen met voetballen bij Haaglandia. Hier heeft hij altijd lekker kunnen voetballen en werd hij op zijn 8ste gescout door Sparta Rotterdam. Lynden mocht bij de onder 9 van Sparta komen voetballen en die kans greep hij met beide handen aan. Als jonge speler kon hij vrijuit voetballen en hij scoorde veel.

Hoewel voetballen in een jeugdopleiding vooral leuk is, liggen je prestaties ook onder een vergrootglas. Vanaf de onder 10 word je elk jaar beoordeeld aan de hand van een stoplichtsysteem. Groen is goed, oranje betekent dat er twijfel is, en rood is niet goed genoeg. Toen het stoplicht bij Lynden op oranje stond betekende dit dat er wat extra druk bij kwam kijken. Je bent niet zeker van een plekje het volgende seizoen dus ging hij nog harder werken om zijn plek op te eisen. Dit pakte goed uit tot in de 013 uiteindelijk het doek viel. De verdedigende aspecten waren niet goed genoeg waardoor Lynden helaas niet meer verder kon in de jeugdopleiding van
Sparta.

Ik was de jongen die bij Sparta speelde

Afvallen bij een jeugdopleiding is niet leuk, vooral niet als het je droom is om profvoetballer te worden. Daarnaast ben je dag in dag uit op de voetbalclub en besteed je veel tijd met je teamgenoten die vaak ook vrienden worden. Op het moment dat dit wegvalt valt ook een stukje van jezelf weg. Zo gaf ook Lynden aan: “Al mijn vrienden zaten daar en ik was de jongen die bij Sparta speelde, dat valt dan toch weg.” Vanuit de club was er destijds weinig nazorg en begeleiding wanneer je afvalt maar ondanks de tegenslag weet Lynden veerkrachtig om te gaan met de situatie. Mede door zijn ouders die hem altijd hebben gesteund en hebben opgevangen. 

Van afvallen naar een betaald voetbalcontract

Stoppen met voetballen was zeker geen optie, dus werd de overstap gemaakt naar DSO. Hier speelde Lynden bij de onder 15. Al snel merkte hij dat hij vrijer ging spelen. De druk was er eventjes af en dit leverde mooi voetbal op. Dit werd al snel opgemerkt en na één jaar bij DSO kon de overstap naar de onder 15 van ADO Den Haag gemaakt worden. Hier is Lynden op het middenveld gaan spelen en bleef hij zichzelf door ontwikkelen.

Dit betaalde zich uit want op zijn 15de mocht hij zijn eerste contract tekenen als jongste speler ooit bij ADO Den Haag. Zo heeft de op het eerste gezicht grote tegenslag uiteindelijk toch nog veel gebracht en opende het weer andere deuren.

Inmiddels speelt Lynden bij Jong FC Utrecht. De overstap naar FC Utrecht verliep goed en in zijn eerste jaar speelt hij veel. Wel is het best intensief om op dit niveau te voetballen. Ik vraag hoe een gemiddelde week er ongeveer uit ziet, en dit blijkt een aardig druk programma te zijn. 

Lynden Edhart FC Utrecht Backstage in de sportwereld echte verhalen blog

De week zit vol met voetbaltrainingen, krachttrainingen en mentale trainingen. Waarbij sommige trainingsdagen zelfs van 07.00 tot 18.00 gevuld zijn, en daarbij komt nog het heen en weer reizen naar de club. Dit alles maakte dan ook dat er dit jaar voor gekozen is om te stoppen met zijn MBO4 opleiding. De focus ligt dus helemaal op het voetballen. Wat is het grotere doel? Voor nu is dat toewerken naar het eerste van FC Utrecht, en wie weet daarna een transfer naar een grotere club.

Omgaan met mindere momenten

Van afvallen in de O13 naar spelen bij Jong FC Utrecht klinkt natuurlijk heel mooi, maar natuurlijk verloopt niet altijd alles zonder slag of stoot. Er zijn ook momenten dat je wat minder speelt of er even niet zo lekker in zit. Om hier zo goed mogelijk mee om te gaan probeert Lynden zichzelf altijd af te vragen wat er beter kan. Hier vraagt hij ook naar bij zijn trainer zodat hij duidelijk weet waar hij zich op kan focussen. 

Ook heeft hij duidelijke mentale tips gekregen voor als het in een training of wedstrijd niet loopt, je bijvoorbeeld een kans mist of een actie mislukt. “Ik heb geleerd om bepaalde woorden te herhalen in mijn hoofd die me helpen om weer in de focus te komen.” Verder kan Lynden zijn verhaal kwijt bij zijn ouders en dat zorgt er ook voor dat hij op het veld de knop weer om kan zetten.

"het belangrijkste is om nooit op te geven, blijf vooral hard werken en geloven in jezelf"

Nooit opgeven

Al met al is het inspirerend om te horen hoeveel tijd en inzet er in het voetballen wordt gestoken. Het begint bij een leuk spelletje als kleine jongen en inmiddels is het een dagelijkse bezigheid geworden waar de volledige focus op ligt. Dit vereist zeker een stukje geloof in jezelf, doorzettingsvermogen, en support van je omgeving. 

In de weg die Lynden tot nu toe afgelegd heeft zitten dan ook al veel lessen verscholen. Hoe kan een tegenslag uiteindelijk in je voordeel werken, hoe zorg je dat je focust op het ontwikkelen in plaats van op het eindresultaat, en hoe belangrijk het is om gesteund te worden door je ouders en ook vrienden te hebben naast het voetbal, want was als het ineens wegvalt. 

Als ik Lynden vraag wat zijn tip zou zijn voor jonge jongens en meiden die naar een vergelijkbaar doel streven geeft hij aan: “Het belangrijkste is om nooit op te geven, blijf vooral hard werken en in jezelf geloven”. Iets wat hij zelf zeker gedaan heeft en waarschijnlijk zal blijven doen zodat zijn leven in het teken van voetbal kan blijven staan, wat hij het allerleukste vindt.

achtergrond informatie

Ik heb deze verhalen geschreven omdat ik in mijn werk en om mij heen merk dat er een prestatiecultuur ontstaat door alle successen die we zien op social media. 

Ik ben van mening dat het normaliseren van het leven achter het succes de wereld een stukje realistischer maakt. Daarnaast zou je jezelf kunnen herkennen in de verhalen en kunnen ze hopelijk inspireren om de juiste keuzes te maken en door te zetten op mindere momenten. 

De serie is geschreven vanuit mijn passie voor de mentale kant van het sport leven. Deel jij deze passie of wil je meer weten over wat wij doen met  sportpsychologie? Aarzel niet om contact op te nemen! 

Marije Kuiper Sportpsycholoog Hockeyclub Amsterdam AHBC - Bold Performance - Mentaal - Presteren
Marije Kuiper MSC

Sportpsycholoog

Meer weten over onze diensten?

E-mail Us

contact@boldperformance.nl

Call Us

+31 (0)6 33889905