Backstage in de sportwereld
| Echte Verhalen |

Deel 2 | Het verhaal van waterpoloër Jesse Nispeling

Als tweede in de serie spreek ik met Jesse Nispeling.  Jesse heeft al een lange waterpolo carrière achter zich en is sinds kort gestopt met waterpolo op nationaal niveau. Wel speelt hij nog op eredivisie niveau bij zijn club in Gouda. Hoe is zijn carrière verlopen, wat zijn de dingen waar hij tegenaan liep, en hoe is het om te stoppen na zo’n lange tijd?

De weg naar het Nederlands team

Het begon in de jeugd. Na het doorlopen van alle jeugdselecties en het spelen van veel jeugd EK’s  kwam de overstap naar de A-selectie, het Nederlands team, in zicht. Tegelijkertijd begon ook het studentenleven voor Jesse. Doordat hij redelijk achteraan in de selectie aan zou sluiten en hij al jaren veel had gelaten voor de sport kiest hij ervoor om te stoppen op nationaal niveau. Wel blijft hij op eredivisie niveau actief bij zijn club in Dordrecht en later in Ede.

Heel lang genieten van het studentenleven zat er namelijk niet in, want niet veel meer dan een jaar later werd Jesse door de bondscoach gevraagd om weer mee te komen trainen bij het Nederlands team. Zijn potentie was opgemerkt. Toen er dat jaar ook nog veel oudere Nederlandse waterpoloërs stopten werd al snel duidelijk dat hij een plek in het Nederlands team had veroverd, en deze plek zou de komende 8 jaar bezet blijven. 

Een dappere keuze dus om net voor het aansluiten bij het Nederlands team te stoppen op nationaal niveau. Voor Jesse was deze keuze niet heel moeilijk. Hij kon met een realistische blik zien dat hij als jong broekie niet veel kans maakte in deze selectie. Tegelijkertijd had hij wel zin om iets meer vrijheid te ervaren tijdens de start van zijn studie. Achteraf gezien valt alles op zijn plek als hij een jaar later toch kan aansluiten bij het team. Waarbij hij in de tussentijd zichzelf ook naast het waterpolo verder heeft kunnen ontwikkelen.

Een sprong in het diepe

Eenmaal in het Nederlands team gaat het balletje verder rollen. Het duurt niet lang voordat een club uit Barcelona interesse toont. Destijds was het in Nederland nog niet mogelijk om full time met de sport bezig te zijn, waardoor veel spelers in het buitenland speelden om zo volledig met waterpolo bezig te kunnen zijn. De studie gaat on hold en binnen een jaar tijd gaat Jesse van een startende student die ook waterpolo speelt op clubniveau, naar een speler van het Nederlands team die in Barcelona woont en speelt.

 

waterpolo duel blog jesse nispeling blog verhaal carriere

In een klap werd de thuisbasis dus Barcelona, en hoewel de eerste reactie enthousiast was, was het toch een grote stap. Onder de waterpoloërs was inmiddels wel bekend dat spelen in het buitenland niet meteen alleen maar leuk is en dat het echt even wennen en aanpassen zal zijn. De eerste trainingen waren dan ook niet helemaal zoals je misschien zou denken. “Hopelijk zal het niet elke training zo zijn” en “Waar zijn we aan begonnen?” waren dan ook gedachten die bij Jesse en zijn Nederlandse teamgenoot in de beginperiode in Barcelona voorbij kwamen. Ook was het fysiek wennen en aanpoten met 2 trainingen en een krachttraining op een dag.

Een mooie tijd is het zeker geweest maar het was ook een letterlijke sprong in het diepe. Een ander land met een nieuwe taal, cultuur, trainingsschema en nieuwe mensen. Gelukkig helpt het dat hij samen met een Nederlandse teamgenoot naar Barcelona vertrekt. De ervaring delen en af en toe even kunnen sparren maakt de overstap een stuk lichter.

Het kan niet altijd goed gaan

Als we het hebben over tegenslagen komt één situatie duidelijk naar voren. Als laatste afvallen voor het EK in Barcelona. Dit zou voor Jesse zijn eerste EK zijn, en ook nog is in de stad waar hij op dat moment woont en speelt. Zuur? Natuurlijk! Toch weet hij de situatie redelijk snel weer te relativeren, en de trainingen weer op te pakken. “Het kan niet altijd alleen maar goed gaan”. De tegenslag omzetten in werklust zorgt ervoor dat Jesse bij de EK’s en OKT’s die volgen allemaal geselecteerd wordt. Toch lopen ook deze niet altijd zoals gehoopt. Zo spelen de waterpolo mannen op het eerstvolgende EK een naar verwachting makkelijke poulewedstrijd niet goed en worden ze 4de in poule. Ondanks dat het niet altijd gaat zoals je zou willen hebben de tegenslagen ook een functie. Ze zorgen voor een realistische kijk die helpt in het vervolg van de carrière. “Je hebt dieptepunten nodig om hoogtepunten te kunnen bereiken.”

"Je hebt dieptepunten nodig om hoogtepunten te kunnen bereiken"

Van spanning naar ontspanning

Bij topsport komt prestatiedruk kijken. Hoe ga je hier nu het beste mee om?

Waar aan de start van de carrière het opzoeken van focus en spanning belangrijk was, werd later het zoeken van ontspanning vooraf aan een belangrijke prestatie meer functioneel. In het begin van zijn carrière hielp het voor Jesse om een hele vaste routine te hebben. Zich afzonderen met muziek in de bus op weg naar het zwembad en een vaste volgorde van doen zodra hij daar aankwam hoorde hier onder andere bij. Met de jaren werd deze routine steeds meer losgelaten en hielp het juist om het contact met teamgenoten op te zoeken en zoveel mogelijk de afleiding op te zoeken.

Als ik hem nu vraag naar prestatiedruk geeft Jesse een mooie inkijk in wat er bij hem voor zorgde dat de prestatiedruk vrij laag bleef. “Omdat je samen ergens naartoe werkt heb ik het gevoel dat we er klaar voor zijn” “Daarnaast weet ik heel duidelijk wat ik moet doen en wat mijn taak is waardoor ik daar mijn focus op kan leggen, dit geeft een gevoel van zekerheid”.

Hoe zit dat als je een fout maakt of als het even wat minder gaat? “Doordat de wedstrijden snel achter elkaar volgen wist ik dat het het beste was als ik de fouten zo snel mogelijk los kon laten. Anders zal het inzitten over de fout ten koste gaan van het herstel of de volgende wedstrijd.”

Dit is natuurlijk iets makkelijker praten naarmate je meer ervaring hebt, maar deze nuchtere en realistische kant lijkt een rode draad te zijn van het succes.

Meer dan alleen waterpolo

Sinds kort is de knoop doorgehakt om na 8 jaar te stoppen met waterpolo op nationaal niveau. Een goed doordachte keuze die zeker niet makkelijks was. “Het waterpolo is een stukje van je identiteit geworden, je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Door te stoppen voelt het alsof daar een stukje van wegvalt.” 

In de tijd van full-time waterpolo was er weinig ruimte voor studie, dus die zal nu weer opgepakt worden. Deze switch blijft toch nog wat gek en het is net als de periode in Barcelona opnieuw wennen en aanpassen. Helemaal gestopt met waterpolo is Jesse nog niet. Op zijn club is hij nog steeds actief op eredivisieniveau waar er 4 avonden per week getraind wordt. De doelen verschuiven van EK’s en OKT’s naar o.a. het Landskampioenschap op clubniveau en de studie afronden. Een full-time baan zal waarschijnlijk even schakelen zijn, maar aan aanpassingsvermogen geen gebrek!

Het verhaal van Jesse geeft een mooi kijkje achter de schermen. Waar dingen niet altijd gaan zoals je verwacht. Tegenslagen soms omgezet moeten worden in hard trainen. Waar je binnen een jaar in een heel andere situatie kan zitten en waar dat soms best even wennen is. Waar keuzes soms makkelijk en soms best lastig zijn. De realistische kijk van Jesse heeft hem geholpen om te blijven relativeren en daarmee altijd positief te blijven. Een boodschap die op vele vlakken toe te passen is en het leven een stukje lichter maakt.

achtergrond informatie

Ik heb deze verhalen geschreven omdat ik in mijn werk en om mij heen merk dat er een prestatiecultuur ontstaat door alle successen die we zien op social media. 

Ik ben van mening dat het normaliseren van het leven achter het succes de wereld een stukje realistischer maakt. Daarnaast zou je jezelf kunnen herkennen in de verhalen en kunnen ze hopelijk inspireren om de juiste keuzes te maken en door te zetten op mindere momenten. 

De serie is geschreven vanuit mijn passie voor de mentale kant van het sport leven. Deel jij deze passie of wil je meer weten over sportpsychologie? Aarzel niet om contact op te nemen! 

Marije Kuiper Sportpsycholoog Hockeyclub Amsterdam AHBC - Bold Performance - Mentaal - Presteren
Marije Kuiper MSC

Sportpsycholoog

Meer weten over onze diensten?

E-mail Us

contact@boldperformance.nl

Call Us

+31 (0)6 33889905