Backstage in de sportwereld
| Echte Verhalen |

Deel 3 | Het verhaal van Hockeyer Diede van puffelen

Als derde spreek ik met hockeyer Diede van Puffelen, inmiddels een bijna mede-psycholoog maar vooral topsporter. Diede speelt vanaf de jeugd in de Nederlandse teams en heeft jarenlang in de hoofdklasse gehockeyd. Inmiddels is de Nederlandse hoofdklasse ingeruild voor een avontuur in Duitsland. We kijken samen terug op zijn hockeycarrière en dit geeft een mooie inkijk in de realiteit van het hockeyleven.

Terug naar het begin

Diede hockeyt sinds hij 5 jaar is en is begonnen bij NHC de IJssel. Op zijn 10de maakt hij de overstap naar HC Rotterdam. In zijn tijd bij Rotterdam is hij doorgestroomd naar het districtsteam en vanuit daar is hij voor de Nederlandse jeugd teams geselecteerd. Op zijn 18de maakt Diede de overstap naar Bloemendaal, hier hockeyt hij 6 jaar waarna hij op zijn 24ste de overstap terug naar Rotterdam maakt. 

Vanaf jonge leeftijd draait het dagelijks leven vooral om hockey. Ook tijdens school wordt er getraind, maar voor Diede is dit vooral heel erg leuk. Als hij op zijn 18de twee vakken op het eindexamen niet haalt besluit hij zijn focus op het hockey te leggen en met school te stoppen. Een keuze die op dat moment het meest gelukkig maakt. Met de steun die hij krijgt van zijn ouders voelt deze keuze goed. Nu, iets meer dan 10 jaar later is alles op zijn pootjes terechtgekomen en is de bachelor psychologie bijna afgerond.

Uit de comfort zone

Na 5 jaar bij HC Rotterdam gehockeyd te hebben is het tijd om uit de comfort zone te stappen. Deze stap is de grens over, naar Hamburg, om daar te hockeyen en te studeren. “Als niet zo outgoing persoon leek het me leuk om iets totaal nieuws te doen, en de struggles te ervaren”.

Struggles waren er dan ook zeker en de drang om terug in de comfort zone van thuis te stappen komt al snel boven drijven. De eerste periode gaat dan ook voorbij met vlagen van heimwee naar het oude vertrouwde.

Blog diede van puffelen hockey sportpsychologie mentaal backstage echte verhalen

 “Soms dacht ik waarom heb ik deze keuze gemaakt, maar dan gaat er een een week overheen en ebt dit gevoel weer weg”. Het vinden van een nieuwe draai heeft dus even tijd nodig. Toch moet er een nieuw leven opgebouwd worden en tussen de ups en downs door lukt dit aardig. Inmiddels is de comfort zone een stukje uitgerekt waarbij de oncomfortabele nieuwe situatie is veranderd in een stabiel gevoel.

Eten of gegeten worden

Vòòr de recente keuze om naar Hamburg te verhuizen liggen heel veel jaren aan tophockey in Nederland. We blikken terug op deze periode en opvallend is dat de periode in het Nederlands Elftal naar voren komt als minder leuke periode.

Waar meedoen met de top van Nederland in het begin nog vooral leuk was, werd de tijd bij het Nederlands elftal even later vooral overschaduwd door struggles. “Ik heb daar nooit echt mijn draai kunnen vinden, eten of gegeten worden was de cultuur en daar kon ik niet goed mee omgaan”.

Anders dan bij een team op clubniveau, ligt de concurrentiestrijd op nationaal niveau veel meer op de voorgrond. Dit zorgt ervoor dat het groepsproces ook anders ligt. Je werkt net als bij je club samen naar een doel toe, kampioen worden, maar daarnaast heeft ook iedereen een individueel doel, geselecteerd worden. De sfeer die hierdoor ontstond kostte in dit geval meer energie dan dat het opleverde. Daarnaast is het met een introverte persoonlijkheid niet altijd makkelijk om snel aan te sluiten bij een groep, dit maakte het leggen van connecties in een korte tijd een stukje lastiger.

Hoewel het reizen en de uitdaging op het hoogste niveau ook vooral heel leuk waren, was het niet de fijnste periode. Het afvallen voor een toernooi zorgde dan ook eerder voor een gevoel van opluchting dan een gevoel van teleurstelling.

“Ik heb daar nooit echt mijn draai kunnen vinden, eten of gegeten worden was de cultuur en daar kon ik niet goed mee omgaan”.

De impact van een fout

De passie voor hockey en de mindset die bij de topsport komt kijken zijn bij Diede altijd  aanwezig geweest. Prestatiedruk wordt vooral ervaren als een leuke uitdaging om de beste versie van jezelf te laten zien. Ook het maken van fouten hoort erbij om uiteindelijk beter te worden.

Toch was dit niet altijd zo makkelijk te relativeren. Er komt een mooi voorbeeld naar voren van het WK met jong oranje. De voorbereiding was goed en het vertrouwen was aanwezig, maar tijdens de eerste wedstrijd werd er naar eigen beoordeling een grote fout gemaakt op een belangrijk moment. Dit zorgde ervoor dat de rest van het toernooi zo solide mogelijk gespeeld werd waarbij risico’s vooral werden vermeden wat ten koste ging van het niveau en het spel.

Destijds had een fout aan het begin van een toernooi dus impact op het hele toernooi. Inmiddels gebeurd dit niet meer zo snel. Wat hierbij voor Diede helpt is om de vergelijking te maken met het tennis. Daar wordt ieder punt opnieuw gespeeld en doet het er dus niet meer toe wat je in het vorige punt hebt gedaan. Door fouten in het hockey ook op deze manier te benaderen lukt het om sneller de knop om te zetten tijdens een training of wedstrijd.

Hoe zit dat met het negatieve gevoel na een wedstrijd? Hierbij heeft een motorongeluk in 2017 voor een zeker perspectief gezorgd. “Als je zoiets hebt meegemaakt is een slechte wedstrijd ineens niet meer zo belangrijk”. “Ik kan een fout of mindere prestatie nog steeds wel evalueren maar het lukt me makkelijker om het naast me neer te leggen”.

Breed kijken

Het plezier in het spelletje is altijd gebleven. Het toewerken naar een doel is iets waar Diede op aan gaat. Op dit moment ligt de focus bij zijn club in Hamburg waar de strijd om de finaleplaatsen in de tweede seizoenshelft verder zal gaan. Voor Diede een leuke uitdaging en een mooie mogelijkheid om weer het uiterste in zichzelf op te zoeken. Daarnaast begint ook de interesse voor het leven naast het hockey voor het eerst in zijn hockeycarrière meer ruimte te krijgen.

Als ik vraag hoe Diede het beste in de focus komt geeft hij aan geleerd te hebben om vlak voor het focusmoment heel breed te kijken naar alles om je heen, om helemaal je focus in te kunnen gaan zodra het moet. Wie weet dat dit nu ook van toepassing is. Waarbij de interesses naast het hockey nu meer ruimte krijgen om straks in de tweede seizoenshelft volledig gefocust te kunnen zijn. Wie weet leidt dit tot een finaleplaats en misschien wel een landstitel.

Het verhaal van Diede geeft een mooie weerspiegeling van de realiteit van het topsportleven. Waar prestatiedruk een boost geeft om het uiterste uit jezelf te halen, uit je comfortzone gaan mooi maar ook lastig kan zijn,  en waar iets waar je van droomt in werkelijkheid niet altijd is zoals je hoopt. De realiteit kent dus ook hier weer ups en downs, maar brengt zeker waardevolle lessen met zich mee.

achtergrond informatie

Ik heb deze verhalen geschreven omdat ik in mijn werk en om mij heen merk dat er een prestatiecultuur ontstaat door alle successen die we zien op social media. 

Ik ben van mening dat het normaliseren van het leven achter het succes de wereld een stukje realistischer maakt. Daarnaast zou je jezelf kunnen herkennen in de verhalen en kunnen ze hopelijk inspireren om de juiste keuzes te maken en door te zetten op mindere momenten. 

De serie is geschreven vanuit mijn passie voor de mentale kant van het sport leven. Deel jij deze passie of wil je meer weten over sportpsychologie? Aarzel niet om contact op te nemen! 

Marije Kuiper Sportpsycholoog Hockeyclub Amsterdam AHBC - Bold Performance - Mentaal - Presteren
Marije Kuiper MSC

Sportpsycholoog

Meer weten over onze diensten?

E-mail Us

contact@boldperformance.nl

Call Us

+31 (0)6 33889905