Backstage in de sportwereld
| Echte Verhalen |

Deel 4 | Het verhaal van waterpoloster Bente Rogge

Met net een EK en een WK waterpolo achter de rug spreek ik met Bente Rogge. Het was een drukke periode met twee toernooien zo snel achter elkaar. Na de 1ste plek op het EK moest er snel geschakeld worden, want het WK stond binnen twee weken alweer voor de deur. Er was dus weinig tijd om bij te komen. De 5de plek op het WK was dan ook teleurstellend maar redelijk goed te relativeren. Met de olympische spelen in zicht is er ook nog genoeg om naar uit te kijken en voor te werken. Samen blikken we terug, kijken we vooruit, en neem ik een kijkje achter de schermen in de carrière van Bente.

Balanceren in de jeugd

In 2015 is Bente bij de A-selectie gekomen, de top van Nederland en in 2018 gaat ze voor het eerst mee naar een eindtoernooi. Hier kom je niet zomaar, voor die tijd zijn alle jeugdselecties doorlopen. Dat betekent dat er heel veel uren in het waterpolo zijn gestopt. Hoe was het om in je tienerjaren op zo’n hoog niveau te sporten?

“Trainingen waren eigenlijk altijd wel te combineren met school door een goede topsportregeling. Het begon wel wat lastiger te worden toen ik op een gegeven moment de hele zomer door moest trainen en niet meer mee kon op vakantie met mijn ouders of niet meer mee kon op wintersport.” “Waar sommige mensen daar de afweging maakten om te stoppen bleef ik wel altijd gemotiveerd om door te gaan. Maar toch was dit best lastig.”

Om de sport te kunnen beoefenen moesten er dus opofferingen gemaakt worden, in de vorm van school en vakanties. Er gaat dag in dag uit veel tijd zitten in het waterpolo. “Gelukkig is het nog wel vaak gelukt om mee te gaan met de school reizen en heb ik daar niet al te veel van hoeven missen.” Met goed plannen en een beetje geluk met de timing van toernooien is de sport en het schoolleven dus goed met elkaar te balanceren. Wel moet je altijd klaar zijn om je aan te passen aan de sport. “Als je er achteraf op terug kijkt is het wel altijd aanpassen geweest om dit te kunnen doen.” Voor Bente heeft dit gelukkig nooit als heel belastend gevoeld en stond plezier in de sport vooral op de voorgrond.

Oost, west, thuis best

Na 3,5 jaar in Amerika te hebben gewoond, en daar studie en waterpolo gecombineerd te hebben maakt Bente de keuze om bij een club in Nederland te gaan spelen. Best een uitzonderlijke keuze in het waterpolo. In het buitenland spelen heeft namelijk veel voordelen onder andere op het gebied van financiën en niveau. Maar naast voordelen zitten er ook nadelen aan in het buitenland spelen. Je bent ver weg van je familie en vrienden en bent vooral op jezelf aangewezen. “Je zit daar dan toch in je eentje in het buitenland en daar word ik niet blij van”. Daarnaast is het hier in Nederland mogelijk om te werken naast het waterpolo. “Ik heb ook een baan hier in Nederland en dat vind ik heel leuk om ernaast te doen. Dat is in Nederland makkelijker te realiseren.” Doordat het werk flexibel is lukt het om deze twee dingen naast elkaar te doen. Een uitzonderlijke maar wel een hele bewust keuze dus.

waterpolo duel blog bente rogge verhaal carriere sport backstage

Er is wel een goede balans nodig om werk en sport te kunnen combineren. Wanneer je 5 dagen in de week traint, waarvan 4 dagen 2 keer op een dag is dat nog niet makkelijk. Op Dinsdag is er alleen een avond training dus dan lukt het om overdag te werken, op de overige dagen worden er vooral wat uurtjes tussendoor gepakt. “Om ook te werken naast het sporten was wel even wennen. Het blijft een constante afweging tussen is het een toevoeging of is het te druk en kost het te veel energie. Gelukkig lukt dit tot nu toe goed doordat ik veel vrijheid krijg op werk.” Het werken naast de sport brengt ook veel positiefs met zich mee. Je kan jezelf verder ontwikkelen zodat je daar niet pas mee begint wanneer je stopt met de sport, daarnaast heb je ook iets om je op te focussen naast de sport. Een mooie combinatie die voor nu vooral een positief gevoel geeft.

De laatste afvaller

Alles lijkt nu redelijk op rolletjes te lopen, maar daar gaat wel een lastige periode aan vooraf.
Wat in 2020 een olympisch droomjaar zou moeten worden verandert voor Bente in een nachtmerrie. Ze valt als laatste af voor de olympische selectie. Een harde klap omdat dit toch de droom is waar je als sporter naartoe werkt. De afweging om helemaal te stoppen is er dan ook geweest. Hoe is het gelukt om uiteindelijk toch door te zetten na het afvallen?

“Nu achteraf gezien is dat best een proces geweest. Ik kwam in een soort zwart gat terecht waarbij ik merkte dat ik ineens geen onderdeel meer was van het team. Zij gaan door met trainen en jij zit thuis.” Het afvallen uit de selectie betekende dat er ineens een groot onderdeel weg viel, wat een grote impact heeft. Dit is niet alleen op de momenten thuis zwaar geweest maar heeft ook effect gehad op het waterpoloën. “Ik merkte dat het plezier echt afnam omdat ik teveel aan mezelf ging twijfelen.” Vanuit de bond was er geen begeleiding dus heeft Bente uiteindelijk zelf hulp gezocht.

Bente is uiteindelijk sterker uit deze periode gekomen en maakt zich nu hard voor een betere aanpak met betrekking tot afvallers. “In mijn geval werd er na het afvallen niet meer gevraagd hoe het nu gaat”. Mede doordat er na de olympische spelen een coachwissel is geweest lag dit iets lastiger, maar ik heb wel aangegeven dat hier echt iets in mistte.” “Er wordt nog te weinig stilgestaan bij wat voor impact het heeft op het moment dat je afvalt voor een selectie.” Een mooie boodschap die voor alle sporten van toepassing is.

"Er wordt nog te weinig stilgestaan bij wat voor impact het heeft op het moment dat je afvalt voor een selectie"

Twijfelmodus

Wanneer je zoveel bezig bent met je sport is, is het normaal dat er af en toe een fout wordt gemaakt. Toch kan een fout op een belangrijk moment grote gevolgen hebben. Hoe ga je hiermee om? Voor Bente was overcompenseren de gebruikelijke reactie op een fout. “Ik had altijd de neiging om te compenseren na een fout waardoor ik alleen maar meer fouten ging maken en in een negatieve spiraal dreigde te komen.” “Met behulp van mentale coaching heb ik daar veel beter mee leren omgaan. Daardoor kan ik nu na een fout veel meer terug naar de basis gaan en vanuit daar weer uitbouwen in plaats van te veel willen doen om het goed te maken.”

Er zijn dus al heel veel stappen gemaakt op dit gebied. Toch blijven vastgeroeste gewoontes soms terugkomen. “Ik blijf wel houden dat ik ga twijfelen als het een tijdje niet goed gaat, gedachten als ‘oh ben ik dan niet goed genoeg’ komen dan weer naar voren. Ik raak snel weer in de twijfelmodus.” Gelukkig lukt het om dit op te merken en de aandacht dan te verplaatsen. “Het scheelt wel al een hoop dat ik me ervan bewust ben als het gebeurd. Hierdoor heb ik het door als het gebeurd en kan ik me er ook weer van af zetten of mijn aandacht ergens anders op richten.”

Deze twijfelmodus komt ook wel eens naar voren in de vorm van zenuwen voor een wedstrijd. Om de zenuwen onder controle te houden heeft Bente een goede aanpak gevonden. “Ik kan altijd wel zenuwachtig zijn voor wedstrijden, maar goed weten wat ik moet doen geeft me houvast en rust. Wat ik altijd probeer te doen is meeschrijven tijdens de videomomenten. Ik lees dit dan door in de bus naar de wedstrijd toe. Ik ben heel taakgericht, dus als ik weet wat we hebben afgesproken en wat ik moet doen dan geeft dit mij rust.”

De zenuwen zijn altijd wel aanwezig geweest voor wedstrijden, maar spelen nu een veel minder grote rol. Wat hierbij ook heeft geholpen is visualiseren. Verder werkt het nu vooral om te focussen op alles wat binnen de eigen controle ligt en dit zo goed mogelijk te doen. Het voordeel van een teamsport is dat je deze dingen ook met elkaar kan delen en ze op die manier dragelijker maken. “Gelukkig zijn er een paar teamgenootjes die ook wel eens zenuwachtig zijn. Soms is elkaar aan kijken genoeg om te weten hoe je je voelt en dan kan daar ook wel weer om gelachen worden.”

What’s next?

Op het moment dat we elkaar spreken staat de bekerfinale met de club op het programma. Deze is inmiddels gewonnen! Dus er kan weer verder vooruit gekeken worden. Na het eind van de competitie is er een weekje rust en dan gaat de focus naar de olympische spelen, waarvoor Nederland gelukkig al gekwalificeerd is.

Op naar Parijs dus, met alle ervaringen op zak die stuk voor stuk bijdragen aan de prestaties van Bente. Een pad die in de jeugd met wat aanpassingsvermogen goed verliep, maar waar later toch de nodige uitdagingen voorbij kwamen. De ene groter dan de andere maar in alle gevallen hebben de uitdagingen uiteindelijk gezorgd voor groei. Hopelijk is de twijfelmodus in Parijs niet teveel aanwezig en lukt het om tegelijkertijd te presteren en te genieten, want dat is uiteindelijk waar het om draait!

achtergrond informatie

Ik heb deze verhalen geschreven omdat ik in mijn werk en om mij heen merk dat er een prestatiecultuur ontstaat door alle successen die we zien op social media. 

Ik ben van mening dat het normaliseren van het leven achter het succes de wereld een stukje realistischer maakt. Daarnaast zou je jezelf kunnen herkennen in de verhalen en kunnen ze hopelijk inspireren om de juiste keuzes te maken en door te zetten op mindere momenten. 

De serie is geschreven vanuit mijn passie voor de mentale kant van het sport leven. Deel jij deze passie of wil je meer weten over wat wij doen met  sportpsychologie? Aarzel niet om contact op te nemen! 

Marije Kuiper Sportpsycholoog Hockeyclub Amsterdam AHBC - Bold Performance - Mentaal - Presteren
Marije Kuiper MSC

Sportpsycholoog

Meer weten over onze diensten?

E-mail Us

contact@boldperformance.nl

Call Us

+31 (0)6 33889905